Kunstmestvrij boeren, dat is het doel van Rogier en Heleen Lansink. Daarom zijn de deelnemers aan Vruchtbare Kringloop Overijssel op hun melkveebedrijf de Melktapperij in Haaksbergen gestart met een bijzondere mestproef: stoffen toevoegen aan koeienmest zodat mest met hogere gebonden stikstof ontstaat. Een goede vervanging voor kunstmest? Het boerenechtpaar test het uit.

De werking en benutting van stikstof in dierlijke mest is minimaal in vergelijking met kunstmest, de stoffen vervliegen namelijk snel. Heleen Lansink: “Door BB Bodem (micro-organismen) en Karbosave (koolstof) toe te voegen in de mestkelder en aan het voer van de koeien ontstaat een verrijkte mest, met hogere gebonden stikstof. In theorie ontstaat dan een goede vervanger voor kunstmest, dat veel ammoniakale stikstof bevat.” Bijkomend voordeel: Organische stikstof stinkt veel minder dan de ammoniakale stikstof. “Kan ik mijn was gewoon buiten ophangen.”

Wachten op het eerste maaimoment
De koemest met toevoegingen wordt in Duitsland en Oostenrijk al op grote schaal toegepast. “Veel agrariërs geloven er dus in, maar wij willen zeker weten dat deze bewerkte mest vergelijkbaar is ten opzichte van kunstmest”, vertelt Heleen Lansink. Een deel van het graslandperceel bemesten ze daarom volgend voorjaar met de nieuwe mest, het andere deel met kunstmest en onbehandelde mest. Bij de mest en gewasopbrengsten worden metingen verricht. De eerste resultaten worden na het eerste maaimoment verwacht: “Die uitkomsten willen we delen met andere agrariërs, via Vruchtbare Kringloop bijvoorbeeld, om ze te inspireren.”

Kunstmest vervangen voor koemest levert een kostenbesparing op, maar is ook een goed voorbeeld van kringlooplandbouw, en beter bodembeheer weet Lansink. “Een win-win situatie. We vinden het belangrijk dat we zuinig omgaan met het stukje aarde dat we hebben, om waardevol achter te kunnen laten.”

Mineral Valley Twente
Bij hun proef worden Heleen en Rogier Lansink ondersteund door Loonbedrijf te Riet die het bewerken van het graslandperceel en wegen van gewassen voor zijn rekening neemt. Jasper ten Berge van Bij de Oorsprong is leverancier van de benodigde producten en voorziet in de juiste hoeveelheid micro-organismen en koolstof. De provincie Overijssel ondersteunt het meetbaar maken van de resultaten. Tevens is het project ingebracht bij Mineral Valley Twente. Dit verbond van Twentse gemeenten heeft als doel de Twentse productiebodem gezonder te maken.